OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Informasjon til foresatte om testing

Informasjon fra smittevernlegen i Sortland kommune om mulig test av ditt/deres barn eller ungdom for Covid-19 ved smitteutbrudd i skole eller barnehage.

Du/dere får denne informasjonen fordi fra 16. august 2021 kan alle barn og unge under 18 år få unntak fra smittekarantene dersom de gjennomfører et testregime. Unntaket fra smittekarantene ved testing gjelder generelt, både i skoletiden/barnehagetiden og på fritiden.

Unntaket gjelder kun de barna eller ungdommene som anses som "øvrige nærkontakter" og ikke husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter til den smittede. For husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter, gjelder de vanlige reglene om smittekarantene. Det vil være smittesporingsteamet i kommunen som vil gjøre en konkret vurdering av hvilken kategori ditt barn eller ungdom tilhører.

Testregimet skal følge nærmere retningslinjer som er laget av kommunen. Helsedirektoratet og FHI har utgitt en veileder om hvordan disse retningslinjene kan være.

Testing for covid-19 er helsehjelp. For at barnet ditt kan motta helsehjelp, skal foresatte samtykke på vegne av barn og unge under 16 år. Det er nok at en forelder samtykker til at det kan komme til å tas en covid-19 test.

Dersom du som foresatt ikke ønsker at barnet/ungdommen deres ikke skal inngå i et testregime, vil barnet/ungdommen omfattes av de vanlige reglene om plikt til smittekarantene.

Dere kan lese mer om ordningen med unntak fra plikten til smittekarantene for barn og unge her: Testing - Helsedirektoratet

Testing kan erstatte smittekarantene for barn og unge - FHI

Samtykke mulig test av ditt/deres barn for Covid-19 ved smitteutbrudd i skole eller barnehage: Foresatte som ikke ønsker at barna tester seg kan si ifra på forhånd. Barn som ikke gjennomfører testing må da i ordinær smittekarantene- hvis du som foresatt ikke ønsker at ditt barn testes for å unngå karantene ber vi deg nå i forkant sende en mail til karantenetest@sortland.kommune.no

Du må oppgi hvilken relasjon du har til barnet, barnets navn, fødselsdato og hvilken skole det går på.