OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Utstyrsliste for deg som skal gå på Naturbruk

Alle elever som går videregående skole, kan søke utstyrsstipend hos Statens lånekasse for utdanning. Utstyrsstipendet skal gå til klær og annet utstyr. Mer informasjon om utstyrsstipend finnes på lanekassen.no

Fra i år har skolen egne klær i husdyravdelingene. På grunn av strengere hygienebestemmelser kan hverken elever eller ansatte bruke egne klær eller støvler i fjøset. Det samme gjelder når elevene har praksis på båt eller akva-anlegg. Skolen har også verneutstyr for skogbruksøvingene (vernestøvler, hjelm og vernebukse). 

Det du som elev må ha er vanlige arbeidsklær og arbeidssko/støvler med vernetå til bruk i praksisavdelingene utenom husdyravdelingene. Du må også ha turklær/utstyr for bruk i faget Naturbasert aktivitet der man har turer i skog og mark, og ut i båt + overnattingsturer. 

Arbeidsklær 
Alle elever skal ha arbeidsklær med vernefarge gul på alle praktiske undervisningsarena skolen benytter. Søndag 22.08.20 får du prøve klær og sko/støvler slik at du kan bestille. Det er solide klær med opptil 40% rabatt. Klærne blir påført skolens logo uten tillegg i prisen. Alt av arbeidstøy skal oppbevares i egne garderobeskap i kjelleren på internatet. Det er ikke lov å gå i arbeidsklær i beboelsesdelen på internatet, i kantina eller i undervisningsbygget. Alt av personlig utstyr må merkes med navn. Husk å kjøpe deg en hengelås til garderobeskapet! 

Verneutstyr
I praksisavdelinger der det er behov for det har skolen verneutstyr i form av hjelmer, hørselvern, briller og åndedrettsvern. Hvis du ikke syns det er så kjekt å bruke det som mange bruker kan du selvsagt kjøpe ditt eget. Vi har ikke opplevd det på skolen, men det kan være en viss risiko for at f.eks hodelus kan spres med hjelm. 

For de som ønsker egne verneklær til bruk i skogen har vi avtale med firma som gir gode rabatter. 

Turklær – turutstyr
Skolen har telt, kanoer, lavvo, primuser, fiskeutstyr, isbor, bålpanner, kartmapper, kompass og en del annet utstyr. Det du trenger er turklær til både varme og kalde dager, og til regnvåte dager. Det viktigste for å få en behagelig opplevelse når man er ute i naturen starter med godt fottøy og godt undertøy (helst i ull). Stikkordene ellers er vanntett, vindtett og at de passer til årstiden. Det blir også minst en skitur i løpet av vinteren, og da må man ha ski (men de som ikke har selv klarer alltid å låne 
av slekt eller venner). Til overnattingsturer må man ha en god sovepose (her oppdager mange at den vanlige sommerferiesoveposen er alt for kald! Det bør være en beregnet på vinterbruk, eller man kan ha to – en utenpå den andre). En termos og drikkekopp bør du også ha. Til godt turutstyr hører også lue og votter. 

Å kle seg riktig påvirker karakteren i faget
I fag der det inngår praktiske øvinger så skal elevene lære å kle seg riktig. Møter du opp uten riktige klær, får du ikke delta i undervisninga før du har skiftet tøy. Å lære å bruke riktig verneutstyr, klær og fottøy er en del av læreplanen og inngår i karakteren i faget. Du skal også holde klær og fottøy rene og i orden. Unødvendig tid som går med fordi du har glemt å ta på deg riktige klær, kan gi fravær.