OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Minoritetsspråklige med ungdomsrett

Klikk for stort bildeDe som har et annet morsmål enn norsk eller samisk regnes for minoritetsspråklige.

Minoritetsspråklige med lovlig oppholdstillatelse i Norge har samme rettigheter til videregående skole som de som har norsk som morsmål.

For å komme inn på videregående skole, må du være kvalifisert. Det betyr at du må ha vitnemål fra grunnskolen. Enten vitnemål fra norsk grunnskole eller vitnemål fra et annet land. Hvis du har vitnemål fra et annet land, må grunnskolen ha vart i minst 9 år.

Hvis du har grunnskole fra et annet land, men ikke har vitnemål, må du sannsynliggjøre at du har minst 9 års skolegang. Det kan du få hjelp til hos din hjemkommune.

Du kan også få din kommune til å vurdere din realkompetanse for å se om du har likeverdig kompetanse som norsk grunnskoleopplæring for voksne. Hvis du har det, kan din kommune skrive ut vitnemål for grunnskole til deg.

Søknadsfrister
Hvis du har hatt rett til særskilt språkopplæring i grunnskolen, og mangler vurdering i minst halvparten av fagene, må du søke innen 1. februar. Det må du også gjøre hvis du har utenlandsk vitnemål eller realkompetansevurdering.
Den vanlige søknadsfristen er 1. mars.

Norskkunnskaper
Det stilles ingen spesielle krav til norskkunnskaper ved inntak til videregående skole. Vi vil likevel anbefale at du har lært deg norsk før du søker, helst B1-nivå. Hvis ditt norsknivå er dårlig, kan du søke om norskkurs i din kommune, eller du kan søke deg inn på innføringskurs i videregående skole. På innføringskurs vil du få jobbe spesielt med å forbedre dine norskkunnskaper, sammen med andre på din egen alder. Du vil også få undervisning i andre viktige fag, som for eksempel engelsk og matematikk slik at det blir lettere for deg å gjennomføre videregående opplæring.

I videregående skole kan du få særskilt norskopplæring noen timer i uka så lenge du har behov for det.

Voksne
Hvis du er over 25 år, har du voksenrett og kan søke videregående skole for voksne. Du kan kontakte et karrieresenter for å få hjelp til å søke. De som er voksne kan også søke vanlig videregående skole, men kommer bare inn hvis det er ledige plasser etter at de som har ungdomsrett er tatt inn.

Asylsøkere
Hvis du er asylsøker og ikke har fått endelig avslag, kan du søke videregående skole hvis du er under 18 år.

 

Tilbakemelding